Hoppa till innehåll

Skogsbad

Skogsbad

Shinrin-yoku, även kallat skogsbad, är en naturterapi från Japan. Den uppstod på 1980-talet som motvikt till stress och utbrändhet och har sedan dess spritt sig över världen. Ett skogsbad kan antingen vara en typ av mindfulness eller helt enkelt ett sätt att återfå kontakten med naturen.

Källa: Wikipedia

Skogsbad i Amdalen – mitt paradis

År 2010 blev jag ledd till min nuvarande man och hans hem i Amdalen norr om Stenungsund på svenska Västkusten. Här hade han en villa där han hade bott i flera år tillsammans med hans förra fru och barn.

Trots att villan ligger på en naturskön plats bestämde vi oss för att sälja den för att skaffa något nytt gemensamt. Det var dock inte menat så utan vi skulle stanna på den här platsen. Det var inte vad jag ville men Moder jord som var min guide sa något annat. Det blev att vi stannade och tur var väl det. Den här platsen har skänkt mig mycket helande i mitt egna arbete mot stress och utmattning.

Jag öppnar nu upp den här platsen för att ta med dig ut till mina favoritplatser. Du kommer få känna stillheten inne bland träden, sjöns friska bris, fåglarnas kvitter och fantastiska vyer. Du får känna på hur det är att bara ta emot trädens urkraft och vill du tar vi kontakt med platsens naturväsen. Här finns gott om dem.

Beroende på dina behov väljer vi om vi ska promenera, sitta tysta vid vattnet, meditera eller kanske skrika rakt ut för att frigöra dina inre frustrationer. Dina behov är i fokus.

Forskning

Artikel om skogsbad från Naturvägledaren 2015.1.

Forskning om naturens välgörande inverkan på vår hälsa bedrivs på många platser i världen. I Japan har man dessutom lyckats förmedla kunskapen om framförallt skogens fysiskt och psykiskt hälsobringande effekter till en bred allmänhet. Där har guidade promenader i lugnt tempo, där man tar in skogen med alla sinnen fått ett namn, shinrin-yoku (”skogsbad”). Syftet med shinrin-yoku, som är en form av skogsterapi, är att minska stress och uppmuntra människor till en hälsosam livsstil. Termen shinrin-yoku introducerades 1982 av den japanska skogsstyrelsen. Idag finns ett femtiotal skogsterapiområden i Japan, vilka är utformade för shinrin-yoku. De besöks av sammanlagt 2,5 – 5 miljoner människor varje år. Målet är att det inom tio år ska finnas hundra sådana skogar.